Groepenkasten

Uw groepenkast zorgt dat u op veilige wijze elektriciteit kunt gebruiken in en om uw huis. De groepenkast beschermt u tegen storingen of defecte apparaten, die zijn aangesloten op deze installatie. Door een groepenkast te hebben die aan de huidige normen voldoet voorkomt u onveilige situaties, In uitzonderlijke gevallen kan deze groepenkast namelijk de enige en laatste beveiliging zijn tegen het uitbreken van brand als gevolg van een storing. In groepen kasten die aan de huidige normen voldoen zitten 9 van de 10 keer installatie automaten die beveiligd zijn door 1 of meerdere aardlekschakelaars.

De aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een slim en zeer precies technisch product. Het zal uw leven beschermen, wanneer u per ongeluk iets onder spanning aanraakt, of wanneer een defect apparaat onder spanning is komen te staan.

Het werkt als volgt:

de aardlekschakelaar meet hoeveel stroom erdoor gaat naar de installatie en de apparaten die daarop aangesloten zijn, maar meet ook of diezelfde hoeveelheid stroom weer terugkomt. Als door een storing spanning op een apparaat komt te staan, kan er een kleine ‘lekstroom’ via het defecte apparaat, de muur en de vloer naar de aarde stromen.

In de meest gevaarlijke situatie zou die stroom door uw lichaam kunnen lopen, met ernstig letsel of zelfs de dood als gevolg. De aardlekschakelaar is zo gevoelig, dat hij zelfs de kleinste lekstroom opmerkt. Indien de lekstroom een gevaarlijk niveau bereikt, schakelt de aardlekschakelaar onmiddellijk alle spanning uit.

De installatieautomaat

Een installatieautomaat zorgt ervoor, dat defecte apparaten of bedrading in uw huis, de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit, wanneer er een te grote stroom door de draden gaat. Wanneer die stroom te groot is, zou de bedrading kunnen smelten of zelfs brand ontstaan. Wanneer de stroom, die er loopt groter wordt dan de toegestane waarde op de automaat (meestal 16 Ampère) zal de automaat razendsnel uitschakelen (voorbeeld: een 60 Watt lampje gebruikt ongeveer 0,25 Ampère).